středa 26. července 2017

Balaton - červenec 2017

To jsme si tak jednou seděli s našou picí skupinkou v hospodě, a najednou někdo dostal skvělej nápad. Prej že bysme mohli udělat výjezd někam na druhou stranu republiky, vzít si každej kastl a spokojeně pocucávat pivsona někde u vody. Tak jsme rozjeli na fejsbuku hlasování a vypadl z toho Balaton :D Je to sice kousek dál, než Šumava, ale o to horší cesta. A tak už stačilo jen vybrat vhodnej termín a začít se pomalu balit. Předem upozorňuju, že jsme nejeli poznávat novej kraj, takže památky ani cestovatelský tipy moc nečekejte. Tomu odpovídá taky fotogalerie, kde na většině je buď jídlo, nebo pivo ;)




Datum jsme zvolili 28.-31. července - to byl termín, kdy z naší sedmičlenné grupy mohla nadpoloviční většina, tedy aspoň čtyři. Na jednu stranu škoda, že zbytek zamáslil, na druhou stranu to ale byl ideální počet do jednoho auta. Dopolední nalodění všech členů probíhalo velmi hladce, ovšem jen do chvíle, kdy si Markéta uvědomila, že nemá občanku. Následovala tedy rychlá porada s přítelem na telefonu, po které jsme se rozhodli radši se 20 km vrátit, než riskovat komplikace na hranicích. Původní plán vyjet zavčas, než bude na dálnicích plno teda bohužel nevyšel.























Celkově Balaton jako víkendovku vřele doporučuju. Za 4,5 hodiny z Brna do Siofóku, to je prostě pohodička. Po cestě jsme si udělali pár občerstvovacích přestávek, koupili dálniční známky a zase frčeli dál. Pak už jen stačilo vybrat ten správný kemp. Ondra měl v hledáčku asi 3. První, s příjemným názvem If-you-suck (https://www.balatontourist.hu/hu/balatoni-kempingek-szallashelyek/ifjusag), sice nevypadal zle, ale hned nás zklamala přilehlá pláž, na kterou se nešlo dostat zdarma, přičemž postarší paninka nám hned vztekle pohrozila "excuse me, no free bitch!"





O kus dál byl Aranypart (https://www.balatontourist.hu/hu/balatoni-kempingek-szallashelyek/aranypart) a ten už vypadal slibně. Byl mnohem větší, vstup na pláž zdarma, spousta mladých lidí a docela i dost Čechů. Poslední kemp byl až v Zamárdi a tam už se nám to nechtělo zkoumat. Rychle jsme postavili stan, otevřeli zatraceně teplý lahváče a mazali k jezeru.





To nebylo překvapivě až tak špinavý, a velice mě potěšil písek na dně. Z bláta mám totiž děsnou hrůzu. Jediná nevýhoda je, že Balaton je dost mělkej, takže pořádně si zaplavat a nemít vodu po kolena, to už vyžaduje alespoň stometrovou expedici od břehu. Ideálním řešením v tomhle případě je půjčit si paddleboard a odpádlovat někam dál, kde pak řádit. Paddleboard nám dělal společnost 2 dny a za tu dobu jsme 3 ze 4 lidí dokázali utopit sluneční brýle. Jedinej, kdo je zachránil byl Pítr, protože se spálil jako prasátko a po půl hodině šel na deku. Kromě toho nám společnost dělaly i dostihy a sázky, kent, a večer potom různé picí hry. Díky nim někteří tvrdě doplatili na nevítěznou vlnu a spišská borovička je doteď straší ve snech.





Celkově hodnotím výlet velmi pozitivně, Balaton je příjemný místo pro všechny typy lidí a do karet hraje i východoevropská cena služeb a potravin. Zpětně bych změnil jen minimum věcí. Nebylo potřeba platit za stan pro 4, ve kterým jsem spal sám a to spíše z demonstrativních účelů (ostatní šli pod širák, protože byl hroznej hic). Díky horku se taky nevyplatilo tahat s sebou 3 kastle piv, protože se za tu dobu několikrát převařily v kufru a my stejně radši chodili na motaný a vychlazený.





Žádné komentáře:

Okomentovat